Showing posts with label QUESTIONS. Show all posts
Showing posts with label QUESTIONS. Show all posts

Friday, 26 April 2013


Answers for 15 questions on "TITANIC FACTS"


            

1.Titanic Was Built at Harland and Wolff, Belfast.

2.Titanic Had 24 double-ended and 5 single-ended boilers
3.No Number during old days
4. No
5. SOLAS and International Ice Patrol
6.The Center Propeller had 4 blades and the wing propellers both starboard and port had 3 blades each.
7.RMS Olympic and HMHS Britannic were sisterships of Titanic.
8. White Star Line
9.2 Dynamos of each 30 kW was Titanic's emergency source or auxiliary source     of power.
10.The Main Power Generation system was 4 Dynamos producing 400 kW each.
11.one port, one starboard, one in the centreline and two kedging anchors
12.It had unbalanced rudder right behind the center propeller
13.She was Propelled By 2 steam Engines and a steam turbine
14.She was a Triple screw Vessel
15.Port of Registry: Liverpool, UK.


Thursday, 25 April 2013

Take a test on TITANIC and test your level ? Titanic - Actual Facts -QUESTIONS


Take a test on TITANIC and test your level ?

Titanic - Real Facts -QUESTIONS

      This year being the 100th year after the sink of TITANIC,this post is made such a way to test my readers rgarding the knowledge about TITANIC with 15 questions....the answers along with explanation are displayed at the bottom of the post ....so readers guess for answers in the comment box....

Question 1

Where Was Titanic Built?
A
Belfast
B
Liverpool
C
Southampton
D
London

Question 2
How many main Boilers did Titanic Had?  
A
24 double ended Boilers
B
26 double ended Boilers
C
20 double ended Boilers
D
12 double ended Boilers


Question 3
What Was the Hull Number (or) Ship Number designated for Titanic when it was under Construction?
A
399
B
400
C
401
D
No Number during old days

Question 4
Did Titanic Had Bulbous Bow?  
A
Yes
B
No


Question 5
Which Convention Originated After Titanic's Disaster?
A
MARPOL
B
SOLAS
C
COLREGS
D
International Ice Patrol
E
SOLAS and International Ice Patrol

Question 6
How Many Propeller Blades did the Wing Propellers had?
A
same as center propeller
B
4
C
3
D
2

Wednesday, 14 November 2012


QUESTIONS ON MARINE ELECTRICAL PART....(with answers)-PART I

  1. What is the only indication of a fully charged alkaline cell?              Ans :1.6-1.8v
  2. How is salt contamination of motor removed?                                Ans : wash fresh water & dry
  3. Electrical insulation will break down more quickly due to?                Ans : high temperature & vibration
  4. What can excessive application of petroleum jelly cause?               Ans: burning & pitting of constriction 
  5. What is used to adjust power factor?                                                 Ans:  The excitation of alternator used to adjust
  6. Which of the listed section of an emergency switch bus is used to supply power to alarm signal under emergency situation?              Ans: 24v dc busbar
  7. Equal power factor on parallel AC generator are maintain by an automotive?                                                                                Ans : voltage regulator
  8. Can you normally the shore supply with the ship alternator?            Ans: its not possible.
  9. What is minimum allowable temperature of electronic during the charging of lead acid battery?                                                             Ans:  450c
  10. If transformer is connected to dc source the transformer     will overload at the ……………….                                                                              Ans: primary coil
  11. What should be used to dress the copper contacts?                       Ans: a fine file or glass paper.
  12.  What         is    the    main        function             in the                use of a capacitor is starting a single phase motor?                                                                                  Ans: split the phase to establish a rotating magnetic field.
  13. What is usual short circuit time delay for the alternator over current production?                                                                                 Ans: 0.1 to 3 seconds
  14. What a star- delta star when is the change over operated?            Ans: at fully rater speed
  15. A purpose of suppressor?                                                              Ans: to reduce electrical inter France.
  16. The force that causes free electronics to flow in conductor as an electric current flow is called?                                                          Ans: electromotive force.
  17. What mist is    guarded      against where clearing     alternator winding with low pressure air?                                                                        Ans: 1.dirt is not pushed. 2. deeper into winding.
  18. A circuit with a blown fuse can be described as?                            Ans: open circuit.
  19. What is the starting torque? When the motor winding are in star as percentage of fully load torque?                                                     Ans: 80%
  20. What is air pressure to be used when blowing out motors?              Ans: 1.75 bar                                                    Keep reading the blog for the futher questions on different parts of marine engineering.....happy reading..(the answers are given may be approx. please refer someother sources also.)